Miként válhatnak veszélyessé az élesztőgombák a szervezet számára?

824
HOZZÁSZÓLÁS:

Az élesztőgombák parányi egysejtűek, melyek főként cukorral és más szénhidrátocandida-01kkal táplálkoznak. A szénhidrátok számunkra létfontosságú tápanyagok, melyek például a kenyérben, tésztákban és rizsben, de a gyümölcsökben is megtalálhatók – tehát sok olyan élelmiszerben, melyet naponta fogyasztunk. Az élesztőgombák anyagcseretermékei a butilalkohol, gázok és gombamérgek. Ezek teszik a patogén élesztőgombákat szerveztünk számára oly veszélyessé.

A gombák spórákkal szaporodnak. A spórákból hosszú sejtláncok képzőidnek, melyekkel az élesztőgomba ott kapaszkodik meg, ahol elegendő táplálékot talál. Ha ellenben rosszak az életfeltételek, akkor az gombák anyagcseréje és növekedése korlátozott.

Ha egy olyan fajuk, mely a szervezetünkben él, túlságosan elszaporodik a testünkben vagy testünkön, betegséget okozhat (Ilyenkor nevezzük patogénnek). Ezen élesztőgombák leggyakoribb fajtája a ‘Candida albicans’, mely megtelepszik a bőrön és bélnyálkahártyán, és végül az immunrendszert károsítja.

Hogyan védekezik a testünk az élesztőgombákkal szemben? 

Nem kell “gombainváziótól” tartanunk, amíg egészségesek vagyunk, és immunrendszerünk kifogástalanul működik. Háromfajta védekező mechanizmusunk van, mely gátat szab az élesztőgombák elszaporodásának is:

A bőr savköpenye

A bőr savköpenye segítségével védekezik a kórokozókkal szemben. Ez a bőrmirigyek váladékából, főként izzadságból, és a felsői szaruréteg vízben oldódó anyagaiból áll. Az élesztőgombák sokáig ezt az ép savköpenyt nem tudják áttörni.

A nyálkahártyák baktériumflórája

A száj- és a toroküregben, a bélben, valamint a nemi szerveinkben lévői nyálkahártya a rajta tenyésző baktériumokkal képez immun-védőpajzsot.

Az immunrendszer

Ha az Candidahoz hasonló élesztőgombák áttörték Az immun-védőpajzsot, akkor további, nagyon erős ellenálló természetes mechanizmusba ütköznek: az immunrendszerbe.
Az immunrendszer sajátos “őrrendszer”, mely felismeri a veszélyeket, és próbálja leküzdeni azokat. Ha az élesztőgombák behatolnak a szervezetbe, akkor az immunrendszer riadót fúj, azonnal védekező sejteket küld a helyszínre, amelyek az idegen anyagokat elbontják vagy betokozzák, ártalmatlanná teszik.

824
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]