Tudja meg, hogyan fertőződhet meg élesztőgombával

771
HOZZÁSZÓLÁS:

Az egészséges szervezetnek nem árthatnak a kórokozó élesztőgombák. Ha azonban a szervezet védőmechanizmusa nem ép, vagy a szervezet legyengült, akkor a kórokozókkal való érintkezés betegséghez vezethet.huvelygomba-candida-05

Hogyan fertőződhetünk meg?

Megfertőződés a családban

Élesztőgombák mindenütt vannak, így akár már a szülőcsatornában is megfertőződhetünk, mivel a terhesség alatt a hüvely savas védőrétege megváltozik.

További fertőzési lehetőség az önmegfertőzés: ha a pelenkával érintkezői felületen elszaporodnak az élesztőgombák, és a gyermek vakarja a viszketői bőrt, akkor a spórák megtapadnak az ujjbegyén és a körme alatt.

Az ujjacskáival beviszi a szájába, és így bekerülnek az emésztőrendszerbe is.

Nemritkán az egész családot elérik az élesztőgombák. A cumi a bébitől a kisgyermekhez kerül, a gyermek kanala körbejár, hogy megmutassák milyen finom, ami benne van. Mindegy tehát, hogy kinek volt elődszőr a szájában spóra – ily módon az egész család megfertőződik.

A család minden tagjának legyen saját fogkeféje és saját hajkeféje, mert különben az élesztőgombák gyorsan továbbterjednek egyik emberről a másikra.

A pancsoló medencékben meglehetősen gyorsan szaporodnak az élesztőgombák. A vizet gyakran kell cserélni, főleg, ha nagyon meleg van.

Megfertőződés szexuális úton

Ha a párok egymás testét csókolgatják, az élesztőgombák minden elképzelhetői helyre eljutnak a szájuk közvetítésével.

Míg a spórák a nőii nemi szervben viszketési ingerrel korán felhívják magukra a figyelmet, a férfiaknál ritkán lép fel viszketési inger.

Ha a férfi szervezetben lappangó gombafertőzés a prosztatáig (dülmirigy) terjed, akkor a spermában spórák lesznek, melyek közösüléskor átkerülhetnek a nő testébe.

Amíg csak a partnerek egyike tesz valamit a megbetegedés ellen, addig újra meg újra megfertőzi a nem kezelt partner – ez a pingpong-effektus.

Megfertőződés az uszodában

A fürdőmedencék a nedves-meleg klíma miatt kiváló tenyészhelyek az élesztőgombák számára. Mivel a klóros viz felpuhítja a bőrt, és a savkópeny károsodik, a spórák könnyedén rákerülnek a fürdőlátogatók lábára.

A nők számára a fürdővíz még további veszélyt is jelent: a benne található fertőtlenítőszerek károsítják a hüvely természetes, védő baktériumflóráját.

A melegvizes pancsolómedencék a kórokozó élesztőgombák Eldorádói. A gyerekek keze-lába a medence aljával érintkezik, gombaspórát szed fel, aztán ujjukat a szájukba veszik, melynek baktériumflórája ilyen korban még nem nyújt elegendő védelmet.

Megfertőződés élelmiszerek által

Az édes ételeket mindenképpen hűtőszekrényben tároljunk. Ott lényegesen lassabban szaporodnak az élesztőgombák, mint szobahőmérsékleten.

A kórokozó élesztőgombák élelmiszerekkel is bejuthatnak szervezetünkbe. A fólia alatt tárolt, szénhidrátban gazdag ételekben rövid idő alatt erőteljesen elszaporodnak a rajtuk tenyésző élesztőgombák.

771
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]